Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

                              HELP YOURSELF

MIJN BLOG


Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar [email protected]

Blog

view:  full / summary

ZUUR-BASE EVENWICHT

Posted on October 5, 2019 at 4:29 PM Comments comments (902)
Zuur-base evenwicht
Reuma, osteoporose, chronische huidklachten, migraine, kanker, jicht of psychische uitputting worden in de natuurgeneeskunde vaak in verband gebracht met een uit balans geraakte zuur-base verhouding.
Het streven naar een goede balans; de zuur-base balans, is dus een voorzorgsmaatregel voor de gezondheid, maar ook een mogelijkheid om al bestaande ziektes te verlichten of zelfs volledig te genezen.
Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Ons lichaam moet deze kwijt om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. De hoeveelheid afvalzuur die dagelijks in ons bloed vrijkomt moet via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam weer verlaten. Is die hoeveelheid te groot dan slaat het lichaam de schadelijke zuurresten op in weefsels en gewrichten. De verzuring in ons lichaam neemt dan toe tot op een gegeven moment vermoeidheid, stijfheid en pijnen ontstaan.
Om een balans tussen zuren en basen in ons lichaam te bereiken, moeten we twee dingen veranderen: onze voeding en onze leefstijl. Voeding heeft de sterkste invloed op onze zuur-base balans. We moeten dus goed nadenken over onze eetgewoontes. Voor een juiste verhouding tussen zuurvormende en basevormende voeding kunnen we het beste een globale verhouding van 80% base-vormende en 20% zuurvormende voedingsmiddelen aanhouden.
De 20% zuurvormende voedingsmiddelen halen we dan uit vlees, vis, kip, kaas en granen.
De 80% basevormende voeding bestaat voornamelijk uit verse plantaardige produkten zoals groenten en fruit, aardappelen, noten en zaden.
Sterk verzurende factoren zoals stress, roken, medicijnen, overmatige spierbelasting en schadelijke straling moeten we proberen zoveel mogelijk te vermijden of te beperken. 
Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en frisdranken laten veel zuren achter. Ook stress verzuurt: in een stressituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen.
Ons lichaam is een geraffineerd systeem. Wij geven het de beste ondersteuning als wij het optimaal voeden en voldoende bewegen.

STRALING

Posted on March 3, 2019 at 6:51 PM Comments comments (349)
Mensen hebben overal te maken met straling.
We onderscheiden "hoogfrequente" en "laagfrequente" straling en magnetische velden.
Ontladen van staling lukt door te aarden bijv. door in water te springen. Door te aarden ontlaadt je lichaam.
Mensen lopen meestal op rubberen zolen terwijl er continu stroom, t.w. straling voor mobiele telefoons, door de lucht wordt gezonden.
Met welke typen straling moet je rekening houden:
a. Hoogfrequente straling
Deze straling komt bijv. van mobiele telefoons, wifi en bluetoooth. Bluetooth–straling ligt overigens in hetzelfde spectrum als magnetron–straling.
Nederland behoort tot een kleine groep landen in Europa waar nog geen landelijk vastgestelde limieten gelden voor straling van telefoonzendmasten. In bijv. Belgisch Vlaanderen is de overheid veel strenger . In de buurt van scholen en verzorgingshuizen mag de stralingskracht slechts 7% van de EU-norm zijn.
b. Laagfrequente straling
Deze wordt bijv. veroorzaakt door ´dirty´ elektricity waarbij een elektromagnetisch veld van een paar meter rondom stroomkabels komt wanneer deze laatste niet´geblindeerd´ zijn. Indien je bed in zo´n elektromagnetisch veld staat, zal je minder goed slapen, omdat je lichaam continu bezig is om straling te neutraliseren. Je kunt dit uittesten door je bed te verplaatsen. Of je buro indien je je daar geregeld niet goed voelt.
c.Magnetische velden
Elektriciteit loopt boven en onder de grond. Bijv. 220 volt of KiloVolt. Deze spanning veroorzaakt een elektrisch veld. Als er stroom doorheen loopt ontstaat er een magnetisch veld. Op een bovengrondse hoogspanningslijn staat 380, 220, 150 0f 50 KV.  De sterkte van het magnetisch veld hangt af van de stroomsterkte, afstand tot de draden en fase-volgorde van de draden. Nederland is streng en adviseert situaties te voorkomen waarin kinderen langere tijd worden blootgesteld aan 0,4 ´micro-tesla´. De sterkte van een magnetisch veld wordt gemeten in micro-tesla. Op 1 meter boven het maaiveld is de veldsterkte ongeveer 10 micro-tesla. Kinderen die bij bovengrondse leidingen wonen hebben mogelijk neer kans op leukemie. De Gezondheidsraad adviseert ook nader onderzoek naar de relatie tussen sterke magnetische velden en Alzheimer. 
Door de uitrol van een landelijk 5G-netwerk in 2020 zal de stralingsdichtheid flink stijgen terwijl de gevolgen voor de volksgezondheid onbekend zijn. Wetenschappers stellen dat uit somige onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. Door de uitrol van 5G wordt een wildgroei aan antennes verwacht, onder meer in lantaarnpalen, reclame-zuilen en bushokjes. Dat levert mogelijk gevaar op voor de volksgezondheid.
WAT KUN JE NU ZELF DOEN.
-Als je je mobiele telefoon een eindje van jou vandaan legt,  bijv. één meter, reduceert dat de straling al enorm. Vooral tijdens het slapen belangrijk! Het beste is uiteraard om de telefoon helemaal niet in de slaapkamer te hebben.
-Slaap ook zo ver mogelijk van de slimme meter vandaan of weiger deze indien dat mogelijk is.
-Zet ook de WiFi-router uit als je niet aan de computer of laptop werkt.
-Koop kinderen onder 7 jaar geen mobiele telefoon. In Belgie is dat trouwens verboden. Daar zijn zelfs reclames hiervoor,  gericht aan kinderen onder de leeftijd van 13 jaar, verboden.
-Magnetische velden nemen snel af door afstand te nemen. Ook kun je elektriciteitskabels ´blinderen´. Bij de nieuwe ´slimme´meter bijv. ontstaat er een groter magnetisch veld rondom  stroomkabels. Mocht je ooit een nieuw huis bouwen, neem dan de moeite om alle elektriciteitskabels te ´blinderen´. De stroomkabels van nu zijn jammer genoeg bijna nooit geblindeerd. Oorzaken van overgewicht.

Posted on February 21, 2018 at 7:03 PM Comments comments (1)
OORZAKEN VAN OVERGEWICHT
Als mensen bijvoorbeeld onder stress komen te staan of aan emotionele aandoeningen lijden, wordt de uitscheiding van gifstoffen bemoeilijkt en en de vetstofwisseling gestimuleerd (om de gifstoffen in het vet op te slaan). Zodoende komt men snel aan.
Bij anderen zal de waterhuishouding trager gaan werken zodat meer vocht wordt vastgehouden en de gifstoffen in dat meerdere vocht verdund kunnen worden.
Overgewicht bestrijden en ontgiften liggen dus in elkaars verlengde.
Gewichtsproblemen kunnen enkel opgelost worden als de mens als een eenheid wordt gezien. Lichamelijke en psychische aspecten zijn zodanig met elkaar verweven dat hun invloed niet scherp afgelijnd kan worden.
Volg de cursus HELP YOURSELF Gezond Slank en Fit.
en meld je aan via de website: www.helpyourselfgezondslankfit.nl 
Binnenkort weer van start.

Eten, drinken en democratie

Posted on March 1, 2017 at 11:02 AM Comments comments (149)
Vandaag wil ik een drietal onderwerpen aansnijden:
- onze dagelijkse voeding
- wijn
- round up/democratie

ONZE DAGELIJKSE VOEDING
Op zoek naar de oorzaak van zwaarlijvigheid ! Een probleem dat langzaam maar zeker een mondiale aangelegenheid wordt.Dan komt men tot de conclusie dat de theorie van de "Big two" (teveel eten en te weinig bewegen) een verre van bevredigende verklaring geeft. En dat obesitas in feite een symptoom is van de steeds verdergaande industrialisering van ons voedsel. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar goedkoop voedsel, wordt er steeds meer geproduceerd tegen steeds lagere kosten. Hierdoor doen in de voedingmiddelenindustrie steeds meer nieuwe produkten en produktiemethoden hun intrede. Of het nu om zoetstoffen, rundergehakt of tomaten gaat, niets is meer zoals het was. Met als gevolg dat een deel van ons voedsel niet alleen van veel mindere kwaliteit, maar bovendien daadwerkelijk schadelijk is geworden.
WIJN
Overmatig gebruik van alcohol, of liever de stof ethanol is slecht voor de lever waar alcohol wordt afgebroken, en voor de hersenen.
Dat staat haaks op wat wijnschrijver Harold Hamersma in zijn boek: wijnreis door mijn lichaam beweert: 3 tot 4 glazen wijn per dag zouden een heilzaam effect hebben.
Wijn bevat anti-oxydanten, zogenoemde flavonoiden, waarvan de stof "resveratrol" de bekendste is. Resveratrol zit in de schil van vooral de blauwe druif en komt dus voornamelijk in rode wijn terecht.
Echter, rode wijn is helemaal niet zo'n geweldige bron van flavonoiden. Thee, chocolade groenten en  fruit zijn belangrijker bronnen.
Af en toe een glaasje wijn blijft natuurlijk gewoon lekker . Op een feestje of een terras. Maar het glaasje daarna doet meer kwaad dan goed. Toch is degene die nooit alcohol drinkt, gezond eet en beweegt het best af: Dat is allemaal veel effektiever voor een gezond hart en gezonde bloedvaten dan het drinken van alcohol. En voor een slanke lijn is alcohol, en zeker wijn, ook al niet geweldig: er zitten flink wat calorieën in.
ROUND UP/DEMOCRATIE
Round up is een onkruidverdelger (herbicide) van de firma MONSANTO (onthoud de naam want nog even dan gaat Europa een handelskontrakt sluiten met o.a. deze foute handelsfirma). Zowel boeren als luie tuinders gebruiken deze herbicide in enorme hoeveelheden. Wereldwijd is het het meest gebruikte middel tegen onkruid. Goed spul, alles gaat er dood van. Niet alleen onkruid. Van alle Europeanen heeft 44 procent glyfosaat in het lichaam, het gif uit Round Up. In Nederland werd glyfosaat in vijf op de acht proefpersonen aangetroffen. Bij proefdieren werden hierdoor onvruchtbaarheid, genetische misvormingen en kanker vastgesteld. 
Zie de mens: de belofte van direct gemak maakt hem hem blind voor de kwalijke gevolgen op de lange termijn. Voor particulieren inmiddels verboden. Nu de boeren en Europa nog.
Via de FOODWATCH-organisatie wordt aktie gevoerd tegen de handelskontrakten met Monsanto, Coca-Cola en Volkswagen. Die kontrakten (TTIP en CETA) zijn ondanks
de overhandiging van 3,25 miljoen handtekeningen van Europese burgers tegen deze foute handelsverdragen getekend en door het Europees Parlement goedgekeurd (CETA) en ook TTIP is nog steeds niet van tafel ondanks beweringen van onze eigen minister Ploumen. CETA bijvoorbeeld bevat een levensgevaarlijke vorm van bescherming waarmee deze multinationals (o.a. Monsanto) onze overheid kunnen aanklagen als zij wetten invoeren die deze handelsfirma's niet aanstaan. Zij kunnen dan miljardenclaims indienen bij tribunalen, claims waarvoor de belastingbetaler mag opdraaien. De Europese markt zal dan moeten concurreren tegen Amerikaanse importprodukten die aan lagere standaard voldoen. Zoals bijv. hormoonverstorende stoffen in flessen water of yoghurt. Of t.a.v. genetisch gemanipuleerde organismen: accepteren dat deze niet op het etiket vermeld worden. In de V.S. en Canada is dat verboden. Dit alles is volgens FOODWATCH Nederland een regelrechte aanval op onze democratie en men vraagt met spoed steun om hun streven naar een referendum hierover waar te maken. 
A propos Democratie: Binnenkort de verkiezingen. We gaan de sociaal-democratie in Nderland toch niet ter grave dragen ??
Denk aan het lied "Toen was geluk heel gewoon" van Gerard Cox, met de zinsnede : Nederland herrees onder  Drees. 
Willem Drees loodste in 1947 als sociaal-democraat  de noodwet Ouderdomsvoorziening  door het parlement. Een voorloper van onze AOW. Nu al aan gesleuteld en wat blijft er over van deze voorzieningen als we de sociaal-democratie naar de knoppen stemmen. O, Nederland, let op uw saeck. De tijt en stond is daer. Opdat nu in den hoek niet raek. Uw vrijheid, die voorwaer.(Valerius)


Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen

Posted on April 15, 2016 at 7:54 PM Comments comments (6)
Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen
Hoewel de moderne oncologie de genezingskansen voor een aantal kankers opvallend verbeterd heeft, krijgt men kanker niet uitgeroeid. 
Kanker ontstaat door ontsporing van bepaalde funkties van de cel.
Voordat een kankercel tot een gezwel kan uitgroeien zijn echter een aantal voorwaarden nodig. 
De kankercel gaat op zoek naar voedsel via het proces van de vorming van nieuwe bloedvaten, angiogenese genoemd. (Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten).
Bij het behandelen van kanker probeert men tegen te gaan dat de vorming van nieuwe bloedvaten plaatsvindt. Om te kunnen groeien heeft een kankergezwel namelijk een constante toevoer van voedsel en zuurstof nodig via deze nieuwe bloedvaten.
Met medicatie en chemotherapie wordt deze anti-angiogenese-behandeling uitgevoerd. Echter de behandeling is niet zonder bijwerking.....
In de biologische kankerbestrijding, als aanvulling op de reguliere behandeling, gaan onderzoekers er vanuit dat bepaalde vruchten een anti-angiogenese werking hebben. Door het eten van gezonde voedingsmiddelen zoals fruit en groenten worden aan het organisme kleine hoeveelheden kankerremmende stoffen toegediend. Dat kan zowel ter voorkoming van kanker dienen als ter ondersteuning van het genezingsproces. Door het verhinderen van de vorming van nieuwe bloedvaten wordt de toevoer van voedsel en zuurstof afgesneden en sterft de tumor.
Zo zou curcumine, een stof uit kurkuma de vorming van nieuwe bloedvaten door angiogenese kunnen verhinderen, waardoor de kankercellen worden beroofd van hun energiebron.
Uit onderzoek op dieren en in laboratoria gekweekte kankercellen is gebleken dat curcumine de groei van een groot aantal kankercellen kan stoppen, vooral die van leukemie, dikke darmkanker, borstkanker en kanker aan de eierstokken.
Frambozen en aardbeien.
Beide vruchten zijn in staat om de celgroei van tumoren af te remmen, afhankelijk van de hoeveelheid polyfenolen (stoffen met geneeskrachtige werking). Dierproeven hebben uitgewezen dat het eten van beide vruchten (5% van de maaltijd) een belangrijke vermindering teweegbrengt van tumoren in de slokdarm. Ellaginezuur, een stof die in deze twee vruchten en nog vele andere voorkomt, wordt gezien als een krachtige remmer van twee eiwitten die van wezenlijk belang zijn bij het ontwikkelen van bloedvaten bij tumoren, dus bij het proces van angiogenese.
Anthocyanidinen.
Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de meeste kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Deze pigmenten zijn overvloedig aanwezig in frambozen en rode bessen, maar ook in aardbeien, cranberry's en in talrijke vruchten en groenten. Ze zorgen voor het afremmen van angiogenese. De blauwe bes bevat bovendien delfidine dat eveneens een afremmende werking van angiogenese kent.
Komijnzaad helpt niet alleen bij de spijsvertering maar heeft ook anti-oxydante eigenschappen en bevat een verbinding bekend als "thymoquinone" die de vermenigvuldiging van kankercellen die prostaatkanker veroorzaken, controleert.
Saffraan:
De natuurlijke carotenoïde dicarbonzuur, bekend als "crocetine", bestrijdt progressie van kanker en vermindert de tumoren.
Oregano: Quercetine in oregano is potentieel actief tegen prostaatkanker.
Kaneel: Het natuurlijk conserveermiddel kaneel bevat calcium en ijzer, wat positief is voor het verminderen van de groei van kankercellen in het lichaam.De consumptie van een glas melk met kaneel en honing bij het slapen gaan, zou helpen om kanker op de lange termijn te voorkomen.
Gember is een belangrijk kruid met geneeskrachtige eigenschappen en remt ook de groei van kankercellen.
Cayennepeper paprika's: De capsaïcine hierin activeert het proces van "apoptose" dat de vermenigvuldiging van kankercellen doodt en kankertumoren vermindert.
Kruiden als: anijs, kruidnagel, fenegriek, mosterd, basilicum, komijn, knoflook, rozemarijn, muntblaadjes, verse citroen, olijfolie, avocado's kunnen ook worden gebruikt ter voorkoming van kanker.
In de biologische kankerbestrijding hecht men veel belang aan specifieke voedingsmiddelen bij het behandelen van kankers. Dit betekent niet dat voeding een reguliere behandeling overbodig maakt. Specifieke voeding kan het genezingsproces gunstig beïnvloeden en de nevenwerkingen van de zware chemotherapie draaglijk maken. Fruit, groenten, noten, bepaalde zaden en pitten, honing, stuifmeel, tarwekiemen en nog vele andere voedingsmiddelen bezitten, zoals onderzoekers aantonen, kankerremmende stoffen die een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker. Het is belangrijk om in het kader van kankerpreventie regelmatig deze voedingsmiddelen te gebruiken; liefst rauw en met zo weinig mogelijk mechanische bewerking als fijn snijden, raspen of persen.
HET   BLIJFT   ECHTER  NOODZAKELIJK  EEN  ARTS  TE  RAADPLEGEN, BIJ  ZIEKTE,  KANKER,  EN ANDERE  STOORNISSEN.

N.B.:
De Cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit gaat binnenkort weer van start. Aanmeldingen via de website
www.helpyourselfgezondslankfit.nl.
Wie voorafgaand aan de cursus een of twee gewichts-consulten ambieert, kan het beste in komende lentemaanden hiervoor nog een afspraak maken, tel.: 06-5100.25.85 of  046-45.26.073.

EIWITTEN EN WELVAARTSZIEKTEN

Posted on February 6, 2015 at 1:00 PM Comments comments (0)
Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen van al onze cellen. Vooral spieren (vlees !) bevatten veel eiwit, net als onze organen: lever, milt, nieren en verder ook onze hersenen.
In onze voeding denken we bij eiwitten vooral aan vlees, vis, kaas, eieren, noten, zaden en pitten. Maar ook door ruim groentes en fruit te eten komen we een heel eind met onze eiwit-voorziening.
Eiwitten zijn géén enkelvoudige stoffen: ze zijn namelijk opgebouwd uit een 25-tal kleinere bouwstenen. Die worden aminozuren genoemd. 'n Tiental van die aminozuren kan het lichaam niet zelf samenstellen en moeten wij via ons voedsel steeds opnieuw toevoeren. Dit tiental aminozuren is dus erg belangrijk, oftewel "essentieel". In ons voedsel moeten die essentiële aminozuren dus aanwezig zijn; want dan kan ons lichaam alles aan noodzakelijke eiwitten opbouwen. Als een eiwit alle 10 essentiële aminozuren bevat wordt het "volwaardig" eiwit genoemd.
Maar hoeveel eiwit hebben we dagelijks nodig ? Oftewel: hoeveel van die 10 "essentiële aminozuren" hebben wij dagelijks nodig ? Het antwoord is: "zoveel als er elke dag verloren gaan". Iedere dag schilfert er iets af van onze huid;  iedere dag moet hier of daar in ons lichaam iets vernieuwd worden. Precies dát moet aangevuld worden. Per dag gaat er ongeveer 10 gram eiwit uit onze lichaamsvoorraad verloren. We weten niet precies wélke aminozuren wij daarvoor nodig hebben. Maar het is gebleken dat met 30 á 40 gram eiwit per dag in een goede gevarieerde voeding, wij voldoende essentiële aminozuren tot ons nemen.
Wij kunnen ons ook maar beter aan die minimum-hoeveelheid houden want teveel eiwit belast ons lichaam (vooral de nieren !) onnodig, en kan de grondoorzaak worden van diverse WELVAARTSZIEKTEN.
Bij de splitsing van eiwitten (in aminozuren) komen namelijk ook afvalstoffen vrij. Urinezuur bijv. Ook de lever wordt door overtollig eiwit extra belast door het noodzakelijk moeten afzetten van ureum. Van het urinezuur kan het lichaam slechts 1,2 gram per dag via de urine afvoeren. De rest komt terecht in het bloed of wordt opgeslagen in weefsels en gewrichten in de vorm van kristallen. Dat veroorzaakt  onder meer de stekende pijnen bij reuma. Ook asthma, eczemen en hoogstwaarschijnlijk ook kanker worden mede veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in ons lichaam.Overtollig eiwit brengt het lichaam dus tot de produktie van zure urine waardoor ook calcium verloren gaat wat weer tot het risico van osteoporose leidt. Beheersing van de hoeveelheid eiwit in het eten is ook van belang voor wie op zijn gewicht moet letten. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten meestal veel vet en calorieën en leiden al gauw tot gewichtstoename. 
De eiwitten van melk, groenten, aardappels, vruchten en noten bevatten overigens geen urinezuur-vormers.
In de reguliere voedingsleer wordt helaas nog altijd heel weinig aandacht besteed aan het eiwit uit fruit, dat hoogwaardig is. Groenten bevatten nog meer eiwit dan fruit. Omdat je van beide veel kunt eten is de totale hoeveelheid eiwit uit groente en fruit
aanzienlijk te noemen. Deskundige Ragnar Berg stelde: "Hoe meer groenten en basische vruchten wij eten, met des te minder eiwitten kunnen we toe".
De juiste eiwit-behoefte voor ieder van ons hangt af van veel factoren: natuurlijk van het soort eiwit en de kwaliteit ervan (volwaardig of niet); maar ook of voedsel rauw of gekookt is, de juiste voedselcombinatie is gehanteerd,  het zuur-base-evenwicht in acht genomen en last but not least: de leefstijl.
Als men het fijne van dit alles wil weten: volg een cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit. Deelnemers van de cursus kunnen -afhankelijk van hun polisvoorwaarden- rekenen op terugbetaling van de cursuskosten door hun zorgverzekeraar.
Dit omdat de "consulentVGL" ook als "gewichtsconsulent" is erkend. De Europese Academie heeft hiervoor onlangs een accreditatie verkregen. Overgewicht is trouwens een steeds groter wordend probleem. Men spreekt terecht van een epidemie. 
Schrijf je in via de website waar dit blog-artikel onderdeel van is, namelijk: www.helpyourselfgezondslankfit.nl. Maar je kunt ook bellen of mailen: tel. 046-45.26.073 of 06-5.100.25.85
email: [email protected]  Locatie: Heinseweg 18 in Sittard (vlakbij station en volop parkeerruimte).  

VERDRIET, CRISIS EN GROEI

Posted on November 16, 2014 at 6:58 PM Comments comments (2)
Wie door verdriet in een crisis geraakt, kan zich bedenken dat er vanuit 'n beroerde situatie ook verandering ontstaat. De pijn, het verdriet en de kwelling zullen niet eeuwig duren. Verandering is immers de orde van het universum. Alles gaat voorbij.
Tijdens zo'n crisis worden de belangrijkste gebieden van het menselijk bestaan aangetast: werk, vrije tijd, familie, sociale contacten, vrienden. Je blijft achter met het gevoel dat "niets ooit meer wordt zoals vroeger". Wat betekent dat je je zult moeten aanpassen in je nieuwe manier van werken, je vrijetijds-besteding, je familieleven etc. 
Deze gedragsveranderingen - het aanleren van nieuwe vaardigheden of van nieuwe manieren om met anderen om te gaan, kunnen niet alleen leiden tot pure overleving, maar tot verbazende GROEI en tot nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden tot GROEI.
Zeker, verdriet, zoals rouwen om een geliefde, heeft meerdere kanten. Er moet ruimte zijn voor de rouw en tevens voor herstel. Maar wellicht is er ook de mogelijkheid tot GROEI met verrassende nieuwe kansen voor een nieuw leven.
Tegelijkertijd hebben verdriet en de crisissituatie waarin je verkeert op den duur negatieve gevolgen voor je lichaam. Dat is in het begin niet tegen te gaan. Maar je kunt wel beseffen dat je stappen moet ondernemen om jezelf te beschermen. 
We leven in een cultuur waarin men graag alle mogelijke pijn verdooft. We doen dat op veel manieren; alcohol en pillen zijn het meest gebruikelijk. Alcohol geeft het lichaam en de geest een gevoel van verdoving en valse veiligheid; kalmerende en stimulerende middelen zijn in grote hoeveelheden vrij verkrijgbaar. Maar het gebruik van alcohol en pillen tijdens een crisis kan een gevaarlijke en soms dodelijke valkuil betekenen. Zorg ervoor dat je er niet in valt ! Als je de pijn voortdurend verdooft, grijp je in in het natuurlijke genezingsproces en sta je je eigen herstel en GROEI  in de weg.
Tijdens een crisis gaat het normale evenwicht makkelijk verloren - we begraven ons in het werk - we kunnen niet slapen - we vergeten te trainen - we eten slecht - misschien drinken we teveel.
Als je de weg naar gezondheid opgaat, betekent dit dan ook dat je zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, voeding en rust.
Dit zal stapsgewijs moeten gebeuren. Als de eerste verdovende en schokkende dagen en weken voorbij zijn, zet je je eerste kleine stapjes op de weg naar gezondheid. Bij dit zoeken naar een natuurlijk evenwicht tussen voeding, lichaamsbeweging en rust doen zich tevens enorme kansen voor GROEI voor ! Je kunt je nu immers nieuwe, gezonde gewoontes aanwennen die je toekomst in dit opzicht beter maken dan in je verleden.
Wat betreft onze emoties.
Ons lichaam en onze emoties zijn systemen die met elkaar in contact staan. Als er iets met het ene systeem gebeurt, beïnvloedt dit ook het andere. Een emotionele klap kan tot uiting komen in een lichamelijke klacht. De meesten van ons kunnen heel goed overweg met prettige gevoelens - plezier, geluk, liefde, dankbaarheid - maar negatieve en pijnlijke gevoelens proberen we als het even kan, uit de weg te gaan. Helaas  voor mensen die in een crisis verkeren , kan het ontkennen, verstoppen of negeren van pijnlijke gevoelens langdurige, schadelijke gevolgen hebben. Ze kunnen dramatisch tot uiting komen of geleidelijk diep onder de oppervlakte verdwijnen, steeds meer energie opeisen en krachten wegnemen. Ze kunnen als een kankergezwel de vezels van je emotionele welzijn aantasten en zo ook het normale evenwicht van je lichamelijke gezondheid verstoren. 
Pijnlijke gevoelens kunnen je daarentegen ook de weg wijzen naar genezing en GROEI.
Tijdens pijnlijke gevoelens word je verteld dat je gestuit bent op iets belangrijks uit het verleden, of dat je een gebied betreedt dat belangrijk is voor je toekomst. Het is dan niet zo moeilijk om erachter te komen wat je pijnlijke gevoelens je proberen te vertellen. Je moet er zo mee omgaan dat ze je niet overweldigen of verlammen maar je de weg wijzen naar GROEI.
Dit is de meest natuurlijke handelwijze. Je ontvlucht je gevoelens niet, maar onderzoekt ze, zodat je dingen over jezelf te weten komt, die je nu en in de toekomst kunnen helpen. 
Je gebruikt je gevoelens als baken op de weg naar GROEI.

DUURZAAM EN FAIRTRADE

Posted on June 20, 2014 at 11:54 AM Comments comments (109)
                        

Er is mij een "Fairtrade Gemeente Titel"  toegekend door het C.O.S. (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) Limburg. Dit omdat mijn cursus HELP YOURSELF, mijn website en mijn blog-artikelen een "duurzaam" produkt c.q. gebeuren wordt geacht. Bij de foto neem ik de sticker "wij doen mee" in ontvangst van Pim Hermans programma-coördinator van het C.O.S.
Toch iets om trots op te zijn !

Our daily bread

Posted on May 16, 2014 at 1:56 PM Comments comments (2720)
Ons dagelijks brood staat de laatste tijd behoorlijk ter discussie.
-Levert het een mineralen- of vitaminentekort op ?
-Maakt het uit welke graansoort je gebruikt ?
-Is brood een dikmaker ?
-Is er een relatie tot diabetes ?
Allereerst over een mineralentekort.
Wetenschappers zijn het er over eens dat een dieet op basis van granen en/of soja, dat rijk is aan fytinezuur, bijdraagt aan een mineralentekort. Door de aanwezigheid van veel fytinezuur in sommige broodsoorten wordt de kans ook groter dat er een zinktekort optreedt. Zink is een zogenaamd sporenelement.
Fytinezuur verbindt graag de mineralen calcium, magnesium, ijzer én zink aan elkaar. Dit heeft tot gevolg dat deze gebonden mineralen niet meer door de darmwand kunnen worden opgenomen. Door het kortere broodrijzingsproces dat in de jaren zeventig is ingevoerd wordt het fytinezuur onvoldoende afgebroken. De verhouding tussen zink en fytinezuur in volkorenbrood is volgens steekproeven ernstig scheef. Gemiddeld 28 x zoveel fytinezuur als zink. Gevolg: zinktekort.
Fytinezuur kan dus een tekort aan noodzakelijke mineralen en het sporenelement zink opleveren.  
Zinktekort kan een risico zijn voor zwangere vrouwen, baby's, kleuters en ouderen. Het kan leiden tot groeivertraging, verminderde smaakgevoeligheid en reukzin, huidafwijkingen, nachtblindheid, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, ontstekingen, oogziekten en spierklachten.
Levert ons brood een vitaminen-tekort op ?
Vitaminen zijn kwetsbare stoffen die vrij snel worden beschadigd of vernietigd onder invloed van zuurstof of warmte tijdens de bereidingen. Ongeschonden vitaminen die hun funkties optimaal vervullen, vinden we enkel terug in verse voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten, zaden, pitten, paddestoelen, olie etc. Bij warme bereidingen treedt een vernietigend verlies op. Omdat brood bij een hoge temperatuur (250 %C.) wordt gebakken haalt men zijn noodzakelijke vitaminen niet uit brood. Er bestaat wél kiembrood ("Terrasana") wat op een lage temperatuur (40%C.) wordt gebakken met een lang rijs-proces. Hierin dus behoud van vitaminen en mineralen én vrij van fytine-zuur en gluten (door de ontkiemde korrels).
Maakt het uit welke graansoort je gebruikt ?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de inname van fytine-zuur te verlagen. Ten eerste door brood te gebruiken dat een langer rijsproces heeft doorlopen. Dit is bijv. het geval bij zuurdesembrood. Het enzym fytase, dat aanwezig is in tarwe, krijgt daardoor de kans om fytinezuur af te breken. Ook kan men zelf volkoren- of meergranenbrood bakken en een langere rijstijd aanhouden. Het is goed daarbij extra gist aan het deeg toe te voegen, omdat dit ook de afbraak van fytine-zuur bevordert. Afwisselen van volkorenbrood met bruinbrood is ook een mogelijkheid. Bruinbrood bevat aanzienlijk minder fytine-zuur dan volkoren- en meergranenbrood. Daarbij is het 't beste om bruinbrood te eten dat gebakken is van graan dat gemalen is op molenstenen waardoor de graankiem behouden blijft.
Speltbrood is ook een optie, omdat spelt 40% minder fytinezuur bevat dan tarwe. Spelt is een graan dat net als tarwe tot de Triticum-familie behoort. Net als Kamut, Eenkoorn, Emmer en Durum. Je mag in Nederland al reclame maken voor speltbrood als er slechts 5% spelt in het brood verwerkt is, en de rest tarwe. Ook geeft de nederlandse wet de mogelijkheid om meel en bloem als "speltmeel" of "speltbloem" te benoemen als er maar voor de helft (51%) spelt in zit en de andere helft (49%) tarwe. Men doet er dus goed aan om bij de bakker te informeren hoeveel spelt er in zijn "speltbrood" zit !
Ook kan men kiezen voor een beperking van het gebruik van sojaprodukten en losse tarwezemelen, die sommige mensen gebruiken om de stoelgang te verbeteren. Beide voedingsmiddelen zijn rijk aan fytinezuur.
Een andere mogelijkheid is Teff te gebruiken i.p.v. tarwe. Teff is een oergraan dat al meer dan 5000 jaar wordt geteeld in de Hoorn van Afrika. Het is een glutenvrije graansoort met een laag gehalte aan fytinezuur. Teff kan echter niet puur als brood verwerkt worden. Er moet altijd een deel spelt bij. In Maastricht wordt Teff-brood gebakken in de "Bisschopsmolen". Verder te koop in natuurvoedingswinkels.
Is brood een dikmaker ?
De hoge "glycemische index" van brood maakt er inderdaad een dikmaker van. (De glycemische index geeft aan hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel). Granen bevatten 60 tot 78% zetmeel, en zetmeel behoort tot de complexe suikers. Het moet verteerd en omgezet worden (d.m.v. speeksel en het pancreassap amylase) in dubbele suikers en vervolgens in enkelvoudige suikers om in het bloed en de cellen te kunnen worden opgenomen. De insuline zorgt ervoor dat de suikers in het bloed kunnen worden opgenomen en wat overblijft na spieren en organen voorzien te hebben wordt in vet omgezet. Wie bij iedere maaltijd brood of andere koolhydraten gebruikt en wellicht ook nog zetmeelrijke tussendoortjes neemt; heeft te maken met een blijvend hoog insuline-gehalte, waardoor het onmogelijk is om de reserve-voorraad vet aan te spreken. Het vet en het buikje blijven. Overigens kennen we in Limburg procentueel het hoogste aantal suikerzieken; dus...
Is er een relatie tot diabetes ?
In Limburg kennen we dus procentueel het hoogste aantal suikerzieken. Door de toename van het aantal mensen met overgewicht dreigt het aantal diabetespatienten explosief toe te nemen. Door een combinatie van eetpatroon, beweging en leefstijl tracht men wereldwijd deze ziekte te bestrijden.
De gevolgen van suikerziekte zijn maar al te pijnlijk, soms zelfs levensbedreigend. Het leidt tot schade aan bloedvaten en zenuwweefsel, hart- en vaatziekten, oogaandoeningen, nierziekten en gevoelloosheid en pijn in de ledematen.
A F S L U I T E N D :
Koolhydraat (suiker) is de belangrijkste voedingsstof die absoluut niet gemist kan worden. Koolhydraten zijn opgebouwd uit enkelvoudige (fruit, honing), dubbele (riet- biet- en melksuiker) en complexe suikers (zetmeel). Omdat brood voor het grootste deel uit zetmeel bestaat, geeft de natuurgeneeskunde daar niet de voorkeur aan.
Waarom als ontbijt geen lekkere coupe fruit en als lunch een heerlijke salade van verse ingredienten.
Meer over deze en andere uitgangspunten vanuit de natuurgeneeskundige filosofie kan men te weten komen in de cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit die binnenkort weer in Sittard van start gaat. Kijk eens op de website www.helpyourselfgezondslankenfit.nl of bel naar tel.046-45.26.073 of 06-5.100.25.85 

 


Gezond, SLANK en Fit DE ZOMER IN !!!

Posted on May 5, 2014 at 6:30 AM Comments comments (815)
Dat gaat lukken met veel fruit en verse groenten. Deze leveren ons vitaminen en mineralen, koolhydraten en eiwit. Koolhydraat (suiker) is hierbij een belangrijke voedingsstof.  Omdat koolhydraten zijn opgebouwd uit enkelvoudige, dubbele en complexe suikers(zetmeel); geven we de voorkeur aan voedingsmiddelen met enkelvoudige en dubbele suikers omdat deze gemakkelijk te verteren zijn. Zetmeel is moeilijk te verteren ("complex"). Het vraagt grote hoeveelheden energie. 
Het gebruik van industrie-suiker (witte biet- of bruine rietsuiker) verzwakt het zenuwstelsel. Deze suikers zijn immers geïsoleerde produkten die geen vitaminen en nog nauwelijks mineralen bevatten. Om zichzelf te kunnen afbreken en om te zetten, roven deze suikers de vitaminen en de mineralen uit het lichaam en daardoor krijgt men een tekort aan deze voor het zenuwstelsel zo belangrijke vitale stoffen. De werking van "vitale stoffen"   betekent dat substanties met elkaar verbonden zijn en een biologische eenheid vormen. Suiker in zijn natuurlijke vorm in fruit, bessen of honing heeft een grote voedingswaarde. Geïsoleerde suiker zoals industriesuiker is schadelijk. Ook vitaminen en mineralen werken alleen goed als deel van een natuurlijk groter geheel. De WHO (de wereldgezondheidsorganisatie) maakte onlangs terecht onderscheid tussen suikers uit verse groenten en stukken fruit
en dezelfde hoeveelheid uit een suikerklontje.Van een handjevol verse blauwe bessen daalt het risico op Diabetes type 2. Maar van dezelfde hoeveelheid aan suikers uit een suikerklontje stijgt het risico juist.
Het is niet alleen belangrijk dat ons voedsel (via de vertering) in het bloed wordt opgenomen; maar vooral dat onze lichaamscellen de in het bloed meegevoerde stoffen (ons voedsel) opnemen/accepteren.
Wie er meer over wil weten, geeft zich snel op via de komende cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit.
Er is nog ruimte voor inschrijving . Zie reactiemogelijkheid in deze website of mail: [email protected] of bel 046-45.26.073 of 06-51002585

Rss_feed