HELP YOURSELF

MIJN BLOG
MIJN BLOG
Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.
De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.
Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld
aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.
Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.
Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.
Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar [email protected]
Blog
Voeding in de winter
Posted on December 15, 2012 at 2:35 PM |
Wanneer het kouder weer wordt, krijg je vanzelf zin in warm en voedzaam eten. Om stevige winterkost te kunnen verteren moet je lichaam harder werken en omdat het vuurtje hoger wordt opgestookt, krijg je het lekker warm. Boerenkool is zelfs zo stevig, dat je het pas kunt verteren nadat de vorst er overheen is gegaan en al iets van de structuur is gebroken. Bewaargroenten zoals kolen, aardappelen, winterwortelen, knolselderij, uien en bieten weten nog lang hun vitaliteit te bewaren na de oogst. Ze dragen voor ons het licht ("biofotonen") de winter door. De opgenomen biofotonen (zonlicht via bladgroen) lopen wel langzaam terug naarmate het voorjaar nadert, maar gelukkig zijn er dan weer verse alternatieven. In het algemeen moet je groenten zo kort mogelijk koken en in zo min mogelijk water.(rode kool 30, witte kool 15 en groene kool 10 minuten). Maar beetgaar smoren of roerbakken is vaak nog lekkerder. Naast warmte levert voeding ook de brandstof om je lichaam te kunnen laten functioneren: bouwstoffen voor de groei en instandhouding van je lichaam, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen. Maar voor je lichaam er iets mee kan, moet het eerst lichaamseigen worden gemaakt. Kunstmatige voeding via een infuus bijvoorbeeld kunnen we maar enige tijd verdragen, hoe zorgvuldig de losse voedingsstoffen ook zijn uitgezocht. In kunstmatige voeding zijn de voedingsstoffen losgemaakt uit het natuurlijk samenhangend geheel. Het verteringsproces - opnemen, afbreken en op geheel eigen wijze weer opbouwen tot een ondersteunende en voedende substantie - is belangrijk. Bij kunstmatige voeding valt er niets te verteren. Als je dat proces van verteren en verwerken te lang overslaat, wordt je uiteindelijk ziek. Je lichaam moet flink in beweging komen om goed te kunnen verteren. Het is mede dankzij deze beweeglijkheid dat je vitaal en gezond blijft. Hoe vitaler het voedsel dat je eet, hoe meer dat je eigen vitaliteit bevordert. De vitaliteit van voedsel hangt nauw samen met de manier waarop het is geteeld. Groente en fruit dat de tijd krijgt om te rijpen is vitaler en rijker dan soortgenoten die volgepompt zijn met water om snel te groeien. En ook de bewerking heeft invloed op de vitaliteit. Onrijp geplukt fruit of groente in kassen gekweekt, zijn een flauw aftreksel van wat het kan zijn als het natuurlijk is gerijpt. Kies ook voor biologisch voedsel. Wortels staan samen met aardappels en uien in de top tien van meest bespoten groenten. De vitaliteit van alle levende organismen hangt af van zonlicht. Door vitale voeding tot ons te nemen kunnen wij onze eigen vitaliteit bewaren als het koud en donker is. |
Categories: None
Post a Comment
Oops!
The words you entered did not match the given text. Please try again.
Oops!
Oops, you forgot something.