Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

                              HELP YOURSELF

MIJN BLOG


Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar [email protected]

Blog

ZUUR-BASE EVENWICHT

Posted on October 5, 2019 at 4:29 PM
Zuur-base evenwicht
Reuma, osteoporose, chronische huidklachten, migraine, kanker, jicht of psychische uitputting worden in de natuurgeneeskunde vaak in verband gebracht met een uit balans geraakte zuur-base verhouding.
Het streven naar een goede balans; de zuur-base balans, is dus een voorzorgsmaatregel voor de gezondheid, maar ook een mogelijkheid om al bestaande ziektes te verlichten of zelfs volledig te genezen.
Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Ons lichaam moet deze kwijt om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. De hoeveelheid afvalzuur die dagelijks in ons bloed vrijkomt moet via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam weer verlaten. Is die hoeveelheid te groot dan slaat het lichaam de schadelijke zuurresten op in weefsels en gewrichten. De verzuring in ons lichaam neemt dan toe tot op een gegeven moment vermoeidheid, stijfheid en pijnen ontstaan.
Om een balans tussen zuren en basen in ons lichaam te bereiken, moeten we twee dingen veranderen: onze voeding en onze leefstijl. Voeding heeft de sterkste invloed op onze zuur-base balans. We moeten dus goed nadenken over onze eetgewoontes. Voor een juiste verhouding tussen zuurvormende en basevormende voeding kunnen we het beste een globale verhouding van 80% base-vormende en 20% zuurvormende voedingsmiddelen aanhouden.
De 20% zuurvormende voedingsmiddelen halen we dan uit vlees, vis, kip, kaas en granen.
De 80% basevormende voeding bestaat voornamelijk uit verse plantaardige produkten zoals groenten en fruit, aardappelen, noten en zaden.
Sterk verzurende factoren zoals stress, roken, medicijnen, overmatige spierbelasting en schadelijke straling moeten we proberen zoveel mogelijk te vermijden of te beperken. 
Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en frisdranken laten veel zuren achter. Ook stress verzuurt: in een stressituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen.
Ons lichaam is een geraffineerd systeem. Wij geven het de beste ondersteuning als wij het optimaal voeden en voldoende bewegen.

Categories: None